Ольга Благий пройшла наукове стажування за програмою CEEPUS

Українська інженерно-педагогічна академія долучилася до Центральноєвропейської програми мобільності для університетських досліджень CEEPUS, яка вперше реалізована для українців.

У період з 26 червня до 9 липня старший викладач кафедри харчових технологій, легкої промисловості та дизайну Ольга Благий була запрошена на наукове стажування за програмою CEEPUS, а саме Summer School «Economic, ecological and social aspects of food waste» до м. Жешув (Польща).

Організатори міжнародної наукової школи dr. Maciej Kluz (Head of the Podkarpacie branch of the Polish Society of Food Technologists, Rector’s Coordinator for National Agency for Academic Exchange Projects) та Karol Pietrzyk (PhD student) підготували насичену та активну програму, яку забезпечили на найвищому рівні. За перший тиждень співробітниками Інституту харчових технологій та харчування людини Університету Жешува проведено екскурсії кафедрою, представлено матеріальну базу та виконано серію майстер-класів з приготування Комбучі та чіпсів із перероблених бананів. На протязі другого тижня стажування розглянуто лінію виробництва шоколада на підприємстві Korczyna – M. Pelczar. Проведено серію майстер-класів з виготовлення Неаполітанської піци та національних страв різних країн світу. За економіко-екологічним напрямом відвідано сміттєпереробний завод та прийнято участь у воркшопі «Flora and fauna of exemplary ecosystems and the possibilities of using Lumbricidae for green recycling».

Наукове стажування в школі дозволило учасникам проекту отримати новий досвід, розширити кругозір та знайти нові шляхи інтернаціоналізації освітньої та наукової діяльності, активізувати міжнародне партнерство між ЗВО.

Візит відбувався у рамках гранту за проектом міжнародної мобільності CEEPUS Summer School. CEEPUS є багатосторонньою програмою університетського обміну в розширеному Дунайському регіоні на основі міжнародної угоди. На даний момент до поточної угоди CEEPUS III приєдналися понад 15 держав, кожна країна-член має національний офіс CEEPUS. Нинішні країни-члени: Албанія, Австрія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чехія, Угорщина, Північна Македонія, Молдова, Чорногорія, Польща, Румунія, Сербія, Словацька Республіка та Словенія. Університети Приштини, Призрена, Пеї та ін. також беруть участь. Основною діяльністю CEEPUS є мережі прийнятних університетів країн-членів CEEPUS, які діють за спільними програмами. В рамках цих мереж CEEPUS охоплює гранти на мобільність для студентів і викладачів відповідних університетів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *